Leren haken

Wil je graag leren haken? Hier vind je haaktips voor beginners en voor gevorderde haaksters. Lees hier hoe je een proeflapje kunt haken en hoe je op een onzichtbare manier van kleur kunt wisselen in een haakwerk.
Kleurwisselingen
Wanneer je haakwerk meerdere kleuren heeft, zul je op een bepaald moment moeten wisselen van kleur. Probeer om de overgang van de ene kleur naar de andere zo onzichtbaar mogelijk te laten zijn. Hier vind je tips over hoe je dat kunt doen.

Bij veel haakwerk zie je waar de wisselingen van kleur zijn. Handige tips van Karin aan de Haak voor het onzichtbaar wisselen van kleur.
Van: Karin aan de Haak

Hoe zorg je dat de kleurovergangen zo netjes mogelijk eruit zien? Ambers creaties legt uit hoe je van kleur kunt wisselen zonder dat het zichtbaar is.
Van: Ambers creaties

Hier zie je hoe je op een mooie manier garen kleuren kunt wisselen in plat haakwerk.
Van: Char Ami
Opzetten zonder lossenketting
Je kunt een haakwerk beginnen met een lossen ketting, maar je kunt ook op een andere manier je haakwerk starten. In het Engels heet dat een “chainless foundation” maken. Hieronder zie je hoe je dat doet.

Eerst een lossenketting haken? Dat hoeft niet, je kunt ook opzetten zonder lossenketting. Bekijk deze foto tutorial.
Van: Het Haakbeest

Opzetten door direct vaste te gaan haken. Zo weet je altijd precies hoe veel steken je wilt hebben.
Van: Garnstudio

Hier op Maggie's crochet blog vind je een foto handleiding voor linkshandingen voor het maken van een chainless foundation. En een video die je precies laat zien hoe je een opzet zonder lossenketting kunt maken voor zowel links- als rechtshandige haaksters.
Minderen en meerderen
Leer hier hoe je kunt minderen en meerderen in een haakwerk.

Hier op Handwerkles.nl vind je een video over onzichtbaar minderen voor wanneer je in het rond haakt.
Van: Handwerkles.nl

Op de site van Garnstudio zie je duidelijke tekeningen die je laten zien hoe je op verschillende manieren kunt minderen.
Van: Garnstudio

Wanneer je moet minderen in je haakwerk, kun je dat op verschillende manieren doen. Kneutsel laat een mooie onzichtbare manier zien.
Van: Kneutsel
Haakwerk stijven
Sommige haakwerkjes moeten opgesteven worden. Je kunt CrackFree kopen, maar er zijn ook andere manieren. Lees hier hoe je op verschillende manieren je haakwerk kunt opstijven.

Op het blog Aan de haak geslagen kun je lezen hoe je met suiker je haakwerk kunt stijven.
Van: Aan de haak geslagen

Met opgeloste gelatine kun je je haakwerk mooi stijven. Francien legt uit hoe je dat doet.
Van: Francien

Je kunt haakwerk op heel veel verschillende manieren stijven. Angélique deed het met houtlijm. Hier zie je hoe ze dat deed.
Van: Made with Love
Amigurumi afwerken
Heb je een leuk amigurumi poppetje, beestje of knuffeltje gehaakt, dan moet het daarna misschien in elkaar gezet worden. Kijk hier hoe je dat kunt doen.

Op de site van Lilleliis vind je een foto tutorial voor het in elkaar zetten van een amigurumi beestje. Normaal gesproken gebruikt ze de draad van het haakwerk, maar voor de duidelijkheid heeft ze hier een afwijkende kleur gebruikt zodat je goed kunt zien hoe ze het doet.
Van: Lilleliis

Omdat je bij het amigurumi haken in een rondje haakt kan het lastig zijn om een toer te eindigen. Op het blog van Lilleliis vind je een foto tutorial met een handige methode.
Van: Lilleliis

In deze video laat Handwerles zien hoe je ene gehaakte knuffel in elkaar kunt zetten.
Van: Handwerkles
Proeflapje haken
Wanneer je een nieuw haakpatroon gaat uitproberen waarbij het van belang is dat je haakwerk de juiste maat krijgt, moet je absoluut altijd eerst een proeflapje haken.
Je kijkt om te beginnen op het etiket van je haakgaren, of in je haakpatroon op welke manier is aangegeven hoeveel steken er in hoeveel centimeter zouden moeten zitten.
Je ziet daar bijvoorbeeld staan: 17 steken (st) en 9 toeren (tr) = 10 cm.
Dan haak je, in de haaksteek die je gaat gebruiken voor je werk een proeflapje wat groter is dan de maat van het proeflapje wat aangegeven staat.
In dit voorbeeld zou je een proeflapje maken wat minimaal 25 steken en 15 toeren groot is.
Leg dan je proeflapje op een platte ondergrond en meet 10 centimeter in de breedte af en 10 centimeter in de hoogte.
Markeer dit met spelden.
Tel daarna het aantal steken wat er tussen de spelden (die op 10 cm afstand van elkaar zitten) zit en doe dit zelfde met de hoogte van het proeflapje.
Wanneer je nu meer steken hebt in die 10 centimeter dus in dit voorbeeld meer dan 17 steken, dan weet je dat jij strakker haakt dan aangegeven.
Wanner je minder steken telt dan die 17 weet je dat jij losser haakt.
Op zich kun je aan je haakstijl meestal weinig veranderen. Dus moet je iets anders doen.
Je kunt om te beginnen proberen om te haken met een dunnere of juist dikkere haaknaald dan staat
aangegeven. Maak dan opnieuw een proeflapje en tel weer de steken en de toeren.
Wat je ook kunt doen, maar dit is meestal moeilijker om uit te voeren, is het aantal steken en/of toeren wat aangegeven wordt in het patroon te vermeerderen of te verminderen om toch je haakwerk op maat te houden.
Leuke T-shirts voor echte haaksterren. Kies zelf je kleur! Vanaf € 22,40.
Kijk hier voor alle T-shirts en andere leuke haak cadeaus: T-shirts voor haaksters
